Showing posts with label Current Affairs Qus-Ans. Show all posts
Showing posts with label Current Affairs Qus-Ans. Show all posts

Saturday, 19 October 2013

KBC 7-Episode 16 Questions with Answers

GBBJ Question on 12/10 - Episode 16
Q. In Film ‘Mr. India’ Mr. India can be seen in which colour?
A. Green B. Red C. Yellow D. Blue
Ans. B. Red

Q1. Which of these birds has the largest eyes?
A. Hawk B. Penguin C. Vulture D. Ostrich
Ans. D. Ostrich

Q2. Which of these plants does not prepare its food through photosynthesis?
A. Cactus B. Money Plant C. Cotton Plant D. Mushroom
Ans. D. Mushroom

Q3. Which of these international level sportswomen can be termed a ‘dhanurdhar’?
A. Krishna Poonia B. Anjali Bhagwat C. Deepika Kumari D. Jwala Gutta
Ans. C. Deepika Kumari

Q4. Which leader gave the landmark speech ‘Tryst with Destiny’ towards midnight on 14 Aug 1947?
A. Mahatma Gandhi B. Lord Mountbatten C. Dr Rajendra Prasad D. Jawaharlal Nehru
Ans. D. Jawaharlal Nehru

Friday, 18 October 2013

KBC 7-Episode 15 Questions with Answers

GBBJ Question on 11/10 - Episode 15
Q. Complete this Hindi Proverb “Jale pe ……….. Chidakna”?
A. Koyala (Coal) B. Paani (Water) C. Tel (Oil) D. Namak (Salt)
Ans. D. Namak

Fastest Finger First Questions
Q1. From top to bottom arrange these according to the parts of the body on which they are generally worn.
A. Ghagra, B. Ghunghat C. Ghungroo, D. Ghadi.
Ans. BDAC

Q2. Arrange these services offered by the Indian railway in order in which they were introduced.
A. Rajdhani Express B. Tatkal Scheme, C. Duronto Express D. First electric train.
Ans. DABC

Q3. Starting with the northernmost and moving in clockwise direction, arrange these union territories in order.
A. Lakshwadeep B. Andaman and Nicobar, C. Chandigarh, D. Daman and Diu
Ans. CBAD

Q1. Traditionally, which of these is matched before a Hindu marriage?
A. Blood group, B. Bank Balance, C. Facebook profile, D. Horoscope.
Ans. D. Horoscope

Friday, 11 October 2013

KBC 7-Episode 14 Questions with Answers


GBBJ Question on 06/10 - Episode 14
Q. At the start of a chess game, which piece is placed at all the four corners of the chess board?
A. Rook B. Pawn C. Queen D. King
Ans. A. Rook


Q1. Which of these Mughal emperors was imprisoned by his own son?
A. Akbar B. Jahangir C. Aurangzeb D. Shahjahan
Ans. D. Shahjahan


Q2. Shahtoss is the name of shawl, of which animal hair this is made?
A. Merino B. Angora C. Chiru D. Pashmina
Ans. C. Chiru


Q3. Which of this Chief Minister was a high court judge before entering active politics?
A. Vijay Bahuguna B. Manohar Parikar C. Prithviraj Chauhan D. Vir Bhadra Singh
Ans. A. Vijay Bahuguna


Q4. Which of these leads to excessive rains?
A. Volcanic Eruptions B. Cloud Burst C. Tidal waves D. Earthquake
Ans. B. Cloud Burst

Thursday, 10 October 2013

KBC 7-Episode 13 Questions with Answers


GBBJ Question on 05/10 - Episode 13
Q. According to Hindu Mythology, which of these was a brother of God Krishna?
A. Ram B. Balram C. Arjun D. Parsuram
Ans. B. Balram


Fastest Finger First Questions
Q1. Starting from the first, arrange these occasions in the order in which they are celebrated annually, in India, according to the western calendar
A. Teacher’s Day B. Valentine’s Day C. Children’s Day D. New Year’s Day
Ans. DBAC


Q2. Arrange the following names as they would appear in a Hindi dictionary?
A. Chitrangada B. Parineeti C. Kangana D. Yami
Ans. CABD


Q3. Arrange these tourist attractions in order from west to east
A. Mahabodhi Temple B. Hawa Mahal C. Howrah Bridge D. Gwalior Fort
Ans. BDAC

Wednesday, 9 October 2013

KBC 7-Episode 12 Questions with Answers


GBBJ Question on 04/10 - Episode 12
Q. In which of these films is the hero a singer?
A. Chasme Badoor B. Aashiqui 2 C. Lootera D. Murder 3
Ans. B. Aashiqui 2


Q1. On which book is the film “Kai Po Che” based on?
A. Two States, B. Three Mistakes of My Life C. Five Point Someone D. One Night at Call Center
Ans. B. Three mistakes of my life.


Q2. Thailand’s Ratchanok Intanon became the youngest women’s singles winner in the World Championship of which sports in August 2013?
A. Badminton B. Squash C. Table tennis D. Polo
Ans. A. Badminton


Q3. The parents of which of these presidents were former prime minsters of the same country?
A. Park Guen-Hye B. Chandrika Kumartunga C. Dilma roseph D. Magawato Sukarnoputro.
Ans. B. Chandrika Kumartunga


Q4. According to 2011 census, which state in India has the lowest population density?
A. Sikkim, B. Mizoram C. Arunachal Pradesh D. Nagaland.
Ans. C. Arunachal Pradesh

Sunday, 6 October 2013

IBPS RRB Clerk Exam - 6th October 2013 (Morning Shift) Questions

1. My experiments with truth is written by -- Mohandas K Gandhi
2. Yama book was written by -- Mahadevi Verma
3. Best bank in public sector banks (large) by the sunday standard -- IOB
4. Next ICC world cup will be held in ______ year -- 2015
5. World water day -- March 22
6. 2020 Olympics will held in which city -- Tokyo, Japan
7. Aizwal is capital of -- Mizoram
8. Shabbir Ali related to which sport -- Football
9. Kavita Chahal who got Arjuna Award 2013 is related to which sport -- Boxing
10. Headquarters of UNICEF -- New York
11. Headquarters of UNESCO -- Paris
12. Capital of Zimbabwe -- Harare
13. Currency of Tunisia -- Tunisian dinar
14. NRHM full form -- National Rural Health Mission
15. Second highest scorer in list A cricket matches

IBPS RRB Clerk Exam- 5 October 2013 (Evening Shift) Questions

1. Capital of Greece -- Athens
2. Olympics 2016 will be held in -- Rio de Janeiro, Brazil
3. Capital of Odisha -- Bhubaneswar
4. 1 RRB committee
5. IBA head -- K R Kamath
6. Cricket player who has been selected for Rajyasabha -- Sachin Tendulkar
7. U.S open Indian player?
8. Director of Barfi -- Anurag Basu
9. Chairman of Indian Banking Association -- K R Kamath
10. World literacy day -- 8 September
11. According to 2011,in India % of literacy -- 74%
12. Priority sector is applicable on which banks?
13. Govt. given subsidy on small business
14. In which states there is no RRB -- Goa & Sikkim
15. Which organization regulate our insurance sector -- SEBI

Saturday, 5 October 2013

IBPS RRB Clerk Exam - 5 October 2013 (Morning Shift) Questions

1. Leader of Opposition in Lok Sabha -- Sushma Swaraj
2. Yamuna River Originate from -- Uttrakhand
3. Where is Rajiv Gandhi thermal station -- Kedar in Hisar district of Haryana
4. Khel Ratna award recipient -- Ronjan Sodhi
5. Ang Lee is the director of -- Life of Pie
6. Pakistan parliament – National Assembly
7. Capital of Denmark -- Copenhagen
8. Currency of South Africa -- Rand
9. BSDA possible to which banks
10. FSLRC full form -- Financial Sector Legislative Reforms Commission

Friday, 4 October 2013

KBC 7-Episode 11 Questions with Answers


GBBJ Question on 28/09 - Episode 11
Q. Which of these places of worship is also called as “Girza Ghar”?
A. Church B. Gurudwara C. Masjid D. Jain Mandir
Ans. A. Church


Q1. Which country’s National Anthem has different lyrics for each of the country’s four official languages – French, German, Italian, and Romansh?
A. Liechtenstein B. Austria C. Switzerland D. Romania
Ans. C. Switzerland


Q2. Which of Sarojini Chattopadhyaya’s writings so impressed the Nizam of Hyderabad that he granted her a scholarship for higher studies in England?
A. The Lady of the Lake B. The Broken wing C. Suttee D. Mehar Muneer
Ans. D. Mehar Muneer


Fastest Finger First Questions
Q1. Arrange these song lyrics acc to the items mentioned in them from top to bottom of the body parts where the items are worn
A. Choodi Kankegi B. Kajra Behkega C. Bindiya Chamkegi D. Payal Bajegi
Ans. CBAD

Thursday, 3 October 2013

KBC 7-Episode 10 Questions with Answers


GBBJ Question on 27/09 - Episode 10
Q. Which character created by Sarat chandra Chattoupadhay pines for Paro’s love?
A. Girish B. Chunilal C. Shekhar D. Devdas
Ans. D. Devdas


Q1. According to the Ramayana, whom did Raja Bhagirath request to reduce the flow of Ganga when she arrives on Earth?
A. Shiva B. Himalaya C. Parvati D. Kartikeya
Ans. A. Shiva


Q2. Who is the director of National Film Award winning films ‘Chokher bali’ in Bengali, ‘Raincoat’ in Hindi and ‘The Last Lear’ in English?
A. Gautam Ghose B. Rituparno Ghosh C. Buddhadeb Dasgupta D. Aparna Sen
Ans. B. Rituparno Ghosh


Q3. What is the most abundant mineral in the human body?
A. Iron B. Calcium C. Zinc D. Sodium
Ans. B. Calcium


Q4. In what sport did India win a bronze in the Junior Women’s World Cup in Germany in 2013?
A. Hockey B. Football C. Volleyball D. Basketball
Ans. A. Hockey


Q5. Who was bestowed with the ‘Rani Laxmibai Stree Shakti Award’ by President Mukherjee on International Women’s Day in 2013?
A. Spirit of Nirbhaya B. Courage of Malala Yousafzai C. Women of India D. Victims of acid attack
Ans. A. Spirit of Nirbhaya

Thursday, 26 September 2013

KBC 7-Episode 9 Questions with Answers

GBBJ Question on 22/09 - Episode 9
Q: Out of these, which is not the initial of any of the past Prime ministers?
A. VP B. HD C. IK D. LK
Ans. D. LK


Q1. Boal, Tengra and Magur are all species of which marine creature?
A. Prawns B. Fish C. Crabs D. Turtles
Ans. B. Fish


Q2. Metal tools and machines are worshipped during which of these festivals?
A. Baisakhi B. Dhanteras C. Vishvakarma Puja D. Saraswati Puja
Ans. C. Vishvakarma Puja


Q3. Which of these is used as the universal symbol for the fight against HIV/AIDS?
A. Blue Circle B. Red Ribbon C. Pink Balloon D. White Bird
Ans. B. Red Ribbon


Q4. According to the song “Ghagra”, who is “Agra ki azeem funkara’ and “Noor e nazar”?
Ans. C. Mohatarma Mohini


Q5. Which of these is a popular game?
A. Twitter B. Angry Birds C. Whatsapp D. Instagram
Ans. B. Angry Birds

Wednesday, 25 September 2013

KBC 7-Episode 8 Questions with Answers


GBBJ Question on 21/09 - Episode 8

Q. Out of these games name the Match which can be won by an Innings?
A. Football B. Badminton C. Cricket D. Kabaddi
Ans. C. Cricket


Q1. Which of these cricketers is credited with the invention of the doosra?

A. Harbhajan Singh B. Muttiah Muralitharan C. Saqlain Mushtaq D. Anil Kumble
Ans. C. Saqlain Mushtaq


Q2. What type of naval vehicle is the INS Sindhurakshak?

A. Destroyer B. Submarine C; Aircraft Carrier D. Patrol Vehicle
Ans. B. Submarine


Q3. Which place of worship is located between the Nar and Narayan mountains?

A. Kedarnath B. Badrinath C. Amarnath Cave D. Vaishno Devi
Ans. Badrinath


Q4. In which city was Vasco Da Gama first buried?

A. Calicut B. Diu C. Vasco Da Gama D. Cochin
Ans. D. Cochin

Monday, 23 September 2013

KBC 7-Episode 7 Questions with Answers

GBBJ Question on 20/09 - Episode 7
Q: Which of these films is produced and directed by Prakash Jha?
A. Karo ya Maro B. Satyagrah C. Ahsayogh D. Swaraj
Ans. B. Satyagrah

Q1. Which of these creatures does not have both the male and female reproductive organs in the same body (Hermaphrodites)?
A. Earthworm B. Snail C. Black Sea Bass D. Termite
Ans. D. Termite

Fastest Finger First Questions
Q1. Arrange these words to form a Hindi proverb
A. Bikna B. Mol C. Ke D. Paani
Ans. DCBA

Q2. Starting with the earliest, arrange these monuments in our national capital in the order they were built
A. Red Fort B. Akshardham Mandir C. Parliament House D. Qutab Minar
Ans. DACB

Q3. Starting from the first, arrange these characters from the Mahabharata in the order they appear in the epic
A. Shantanu B. Draupadi C. Kunti D; Abhimanyu
Ans. ACBD

Friday, 20 September 2013

KBC 7-Episode 6 Questions with Answers

GBBJ Question on 15/09 - Episode 6

Q. Which of these items has a type named after our first Prime Minister?
A. Patloon B. Saree C. Jacket D. Shoes
Ans: C. Jacket (Nehru Jacket)

Q1 To what post was P Sathasivam appointed in July 2013?
A. CBI Director B. Chief Justice of India C. Chief Election Commissioner D. National Security Advisor
Ans. B. Chief Justice of India

Q2. Which sportsman’s 108th birth anniversary was celebrated on 29 Aug 2013 ?
A. Dhyan Chand B. Ranjitsinhji C. C K Nayudu D. I A K Pataudi
Ans. A. Dhyan Chand

Q3. Mamnoon Hussain, recently elected president of pakistan, was born in which Indian city?
A. Allahabad B. Agra C. Ajmer D. Amritsar
Ans. B. Agra

Thursday, 19 September 2013

KBC 7-Episode 5 Questions with Answers

GGBJ Question on 14/09 – Episode 4

Q. In the name of the festival “Dhanteras” what does the word “Teras” actually mean?
A. Name of Laxmi B. Day of Month C.Prosperity D. New Utensils
Ans. B. Day of Month


Q1. In 2013, India’s Pinki Sonkar flipped the coin for the toss for which of these events?
A. Wimbledon men’s singles Final B. First Ashes test C. Australian open Ladies Singles final D. Champions Trophy Final
Ans. A. Wimbledon men’s singles Final


Q2. Which gas is the most reactive of all chemical elements?
A. Oxygen B. Chlorine C. fluorine D. hydrogen
Ans. C. Flourine


Fastest Finger First Questions
Q1. Arrange these words in the correct order to form the title of a song honouring our national flag
A. Uncha B. Jahnda C. Hamara D. Rahe.
Ans. BADC

KBC 7-Episode 4 Questions with Answers

GGBJ Question on 13/09 – Episode 4
Q. Gandhiji’s thought of “See no evil, hear no evil, speak no evil” is usually depicted by which animal?
A. Lion B. Elephant C. Bear D. Monkey
Ans. D. Monkey

Q1. Which is the largest banana producing country in the world?
A. Brazil B. India C. Mexico D. China
Ans. B. India

Q2. Who is the first woman amputee in the world to summit Mount Everest ?
A. Tashi Malik B. Raha Moharrak C. Samina Baig D. Arunima Sinha
Ans. D. Arunima Sinha

Q3. The tomb of which Governor-General of India is located in Ghazipur in Uttar Pradesh?
A. Sir John Shore B. Lord Curzon C. Lord Cornwallis D. Lord Chelmsford
Ans. C. Lord Cornwallis

Tuesday, 17 September 2013

KBC 7-Episode 3 Questions with Answers

GGBJ Question fo Sept 8, 2013
Q. Satyanarayan Vrat me kis Bhagwan ko “Satyanarayan” ke roop me Jaana jata hai ?
A. Shiv B. Brahma C. Ganesh D. Vishnu
Ans: D: Vishnu

Q1. To respect whose word did the five Pandavas marry Draupadi?
A. Krishna B. Indra C. Kunti D. Madri
Ans : C. Kunti

Q2. Which of these is the title of a fantasy novel by Devkinandan Khatri?
A. Chandraprabha B. Chandragupta C. Chandrakanta D. Chandraabha
Ans : C. Chandrakanta

Q3. Under a campaign run by UNICEF and Government of India, Aamir Khan has been promoting awareness against which of these ?
A. Polio B. HIV/AIDS C. Family Planning D. Malnutrition
Ans : D. Malnutrition

Monday, 16 September 2013

KBC 7-Episode 2 Questions with Answers

Q1. With Which of these states do Chhattisgarh, Jharkhand and Andhra Pradesh all share their borders ?
A. Madhya Pradesh B. Odisha C. Bihar D. Uttar Pradesh
Ans : Odisha

Today GBJJ Question for Sept 7, 2013: 

Q. Agar aap Thumka laga rahe hai to inme se kya kar rahe Hai?
A. Kha Rahe Hai B. Chitrkari Kar rahe Hai C. Khana Kha Rahe hai D. Nirtya Kar rahe Hai
Ans: D. Nirtya Kar rahe Hai


Q2. The first world championship in what sport is planned to be held in 2017, though the game has been played since 1877?
A. Test Cricket B. Rugby Union C. Kabaddi D. Carrom
Ans : A. Test Cricket


Q3. Which is the largest living species of tortoise in the world, which may weigh about 400 kg?
A. Sulcata Tortoise B. Grenada Tortoise C. Golden Greek Tortoise D. Galapagos Tortoise
Ans : D. Galapagos Tortoise

KBC 7-Episode 1 Questions with Answers

Q1. Which of these sounds would you associate with the heart ?
A. Tring Tring B. Tap Tap C. Click Click D. Dhak Dhak
Ans : D. Dhak Dhak


Today’s Ghar Baithe Jeeto Jackpot(GBBJ) Question from Sep 6:
Q. Which of these words or phrases was famously used in many of his dialogues by actor Pran?

A. Khamosh B. Barkhurdaar C. Jaani D. Babu Moshai
Answer: B. Barkhudar

Q2. Who is the ‘Bharat Ka Veer Putra ‘,according to the title of a 2013 TV Series ?

A. Tipu Sultan B. Chandragupta Maurya C. Maharana Pratap D. Ashoka
Ans : C. Maharana Pratap

Q3. In 2013, where did the natural calamity known as Himalayan tsunami occur?
A. Uttrakhand B. Arunachal Pradesh C. Jammu and Kashmir D. Sikkim
Ans : A. Uttrakhand

Q4. Which film is this song from ?
A. Mere Dad Ki Maruti B. Chennai Express C. Ghanchakkar D. Race 2
Ans : B. Chennai Express

Sunday, 28 July 2013

Current Affairs Questions with Answer

Q1. At which place Blue Nile and White Nile form a confluence? Ans. Khartoum,Sudan Q2. Recently, Ministry of Health and Family Welfare has launched anation wide campaign called “Tears you apart” to raise public awareness on? Ans. Tobacco consumption Q3. In which state is the Kuki National Army is active as an insurgent group? Ans. Assam Q4. Recently, the Norwegian Centre for Agriculture & Environment has selected which place for project related to direct sowing of paddy to tide over water scarcity problem? Ans. Guntur Q5. Recently, Kharchi Festival kick-started in which state? Ans. Tripura Q6. Which date has been fixed as Nelson Mandela International Day? Ans. July 18