Q. Which character
created by Sarat chandra Chattoupadhay pines for Paro’s love?
A. Girish B. Chunilal C.
Shekhar D. Devdas
Ans. D. Devdas
Q1.
According to the Ramayana, whom did Raja Bhagirath request to reduce the flow
of Ganga when she arrives on Earth?
A. Shiva B. Himalaya C. Parvati D. Kartikeya
Ans. A. Shiva
Q2. Who is the
director of National Film Award winning films ‘Chokher bali’ in Bengali,
‘Raincoat’ in Hindi and ‘The Last Lear’ in English?
A. Gautam Ghose B. Rituparno Ghosh C. Buddhadeb Dasgupta D. Aparna Sen
Ans. B. Rituparno Ghosh
Q3. What is the
most abundant mineral in the human body?
A. Iron B. Calcium C. Zinc D. Sodium
Ans. B. Calcium
Q4. In what sport
did India win a bronze in
the Junior Women’s World Cup in Germany
in 2013?
A. Hockey B. Football C. Volleyball D. Basketball
Ans. A. Hockey
Q5. Who was
bestowed with the ‘Rani Laxmibai Stree Shakti Award’ by President Mukherjee on
International Women’s Day in 2013?
A. Spirit of Nirbhaya B. Courage of Malala Yousafzai C. Women of India D.
Victims of acid attack
Q6. Who among these
women has been elected as a Member of Parliament on different occasions on
congress and BJP tickets?
A. Hema Malini B. Maneka Gandhi C. Yashodhara Raje Scindia D. Najma Heptullah
Ans. D. Najma Heptullah
Q7. Which is the
coldest place in India ?
A. Yusmarg B. Kulgam C. Drass D. Leh
Ans. C. Drass (Second coldest inhabited
place in the world after Siberia )
Fastest Finger First Questions
Q1. Arrange these
words in the correct orde to form the title of a 2013 film.
A. Poster B. Hero C. Nikla D. Phata
Ans. DACB
Q2. Arrange these
countries from east to west
A. Syria B; Brazil C. Japan D. Afghanistan
Ans. CDAB
Q3. Arrange these
wars in chronological order
A. Indo-China War B. First World War C. Second World War D. Iran-Iraq War
Ans. BCAD
Q8. According to a
Hindi Song, which of these is Yamla Pagla Deewana?
A. Chhora B. Jatt C. Munda D. Puttar
Ans. B. Jatt
Q9. With respect to
jobs, what does ‘padonnati’ denote?
A. Credit of salary B. Resignation C. Promotion D. Appointment
Ans. C. Promotion
Q10. Which of these
films was inspired by the fake CBI raids in the 1980s?
A. Blood Money B. Talaash C. Chakravyuh D. Special 26
Ans. D. Special 26
Q11. What surname
do the businessmen Ghanshyam Das, Krishna Kumari Basant Kumar, Aditya Vikram
and Kumar Mangalam share?
A. Ambani B. Tata C. Birla D. Bajaj
Ans. C. Birla
Q12. Which of these
is measured in ‘cusec’ (cubic foot per sec)?
A. Mineral Deposit B. Water Flow rate C. Cosmic Distance D. Atmospheric
Pressure
Ans. B. Water Flow
Q13. Which tennis
player won her first Grand Slam in Jul 2013?
A. Victoria Azarenka B. Francesca Schiavone C. Sabine Lisicki D. Marion Bartoli
Ans. D. Marion Bartoli
Q14. According to
the Ramayana, for which king did Rishi Vishwamitra create a new Swarga?
A. Bhagirath B. Trishanku C. Sagara D. Dilipa
Ans. B. Trishanku
Jackpot Question
Q. On 11 Aug 2013,
which political party led by Subramanian Swamy merged with the BJP?
A. Rashtriya Lok Dal B. Rashtriya Lok Manch C. Janata Party D. Rashtriya Janata
Dal
Ans. C. Janata Party
Q15. According to
Guinness World Records, what is the largest Carnivore on land?
A. Polar Bear B. Grizzly Bear C. Royal Bengal Tiger D. Gorilla
Ans. A. Polar Bear
Q16. Which of these
states or Union Territories has had two consecutive
Woman Chief Ministers?
A. Uttar Pradesh B. Tamil Nadu C. Bihar D. Delhi
Ans. D. Delhi
Nice :)
ReplyDeleteMore question
ReplyDelete